— Spire

While The English Group is hardly a centre of religious devotion, this blog does seem to feature a disproportionate number of churches amongst its architecture posts.

 

Perhaps it’s just that churches have more freedom (and tradition to build upon) in order to make these grand architectural statements.‘Spire’ is a competition proposal to replace the building in the small village of Våler, Norway by Stockholm-based studio Visiondivision.

 

With its lasting presence deeply rooted within the citizens of the town, the new structure must reintroduce the function as well as fill an emotional void which has been created by the fire. Two elements, a church with two entrances and an open-air public plaza which is recessed into the landscape. the primary entry leads to a square which offers a view of the rising tower and courtyard below. The sequence begins with the cloakroom, restrooms and vestry overlooking the courtyard with a further removed priest’s sanctuary which views the natural surroundings.

 

The outdoor space overlooks a water mirror and pond which catches the rain which collects and cascades downward from above. Inside the sanctuary, a classic nave may be subdivided for smaller events or left open with the traditional central aisle. a diverse material palette of woods including wide planks mimicking a natural tree trunk radiate from the center of the room.

 

Via: Designboom

— Comments

Please add your own comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.