— Trollstigen Tourist Route Project

Zig-zagging pathways lead to viewing platforms perched high in the Norwegian mountains in this visitor facility designed by Reiulf Ramstad Architects

An angled concrete block at the entrance to the site contains waterside restaurant and gallery, while Corten steel pavilions are set in the ground alongside.

 

From here a footpath crosses the mountain river and leads to the lookout points, which are made of concrete, steel and glass.

 

The facility, which opened last month, is one of five architectural projects along the Geiranger-Trollstigen tourist route, a 66-mile scenic road across the Trollstigen Mountain Plateau in western Norway.

 

Trollstigen – or “troll’s ladder” – is regarded as one of Norway’s most spectacularly beautiful areas and the tourist route across it is one of the country’s most popular attractions.

 

At the foot of the wall is a jagged glass restaurant, which Reiulf Ramstad Architects completed last summer.

 

Here’s some text from Reiulf Ramstad Architects:

 

Trollstigen National Tourist Route Project

 

Located on Norway’s west coast, Trollstigen is perched within a dramatic pass between the deep fjords that characterize the region.

 

This panoramic site can only be visited and constructed in summer, due to severe winter weather.

 

Despite—or perhaps because of—the inaccessible nature of the site, the project entails designing an entire visitor environment ranging from a mountain lodge with restaurant and gallery to flood barriers, water cascades, bridges, and paths to outdoor furniture and pavilions and platforms meant for viewing the scenery.

 

All of these elements are molded into the landscape so that the visitor’s experience of place seems even more intimate.

 

The architectural intervention is respectfully delicate, and was conceived as a thin thread that guides visitors from one stunning overlook to another.

 

The RRA project will enhance the experience of the Trollstigen plateau’s location and nature.

 

Thoughtfulness regarding features and materials will underscore the site’s temper and character, and well-adapted, functional facilities will augment the visitor’s experience.

 

The architecture is to be characterised by clear and precise transitions between planned zones and the natural landscape.

 

Through the notion of water as a dynamic element – from snow, to running and then falling water- and rock as a static element, the project creates a series of prepositional relations that describe and magnify the unique spatiality of the site.

 

Location: Romsdalen – Geiranger Fjord, Norway
Program: National tourist routes project
Client: The Norwegian public roads administration

 

Via: Dezeen

 

— Comments

Please add your own comment