— Finish Line Tower

The topographical situation on the Rotsee-Delta is a unique landscape, embedded in between two hill chains the lake is very calm. Through its ideal character for rowing regattas the lake is called the ‘Lake of Gods’ amongst rowers.

The requirements for the new finish tower on the Rotsee in Lucerne, Switzerland were various and complex. Based on its function and the surrounding landscape the main aim was to create identity. By stacking the spacial units, the vertical volume achieves a point of reference on the wide horizontal plane of the Rotsee. By subtle offsets of the three levels, the volume seems fragile and delicate, despite it‘s considerable size.

 

The finish tower is part of the first phase of the Naturarena Rotsee area development. The opening of the rowing center is scheduled for july 2016. The finish tower and the future rowing center will form one architectural ensemble, perceivable by the mutual materialization, constructive and aesthetic themes. The three story high, prefabricated wood construction is carried by a pillared concrete platform above the water level. The statically active concrete platform, provides access to the tower from the water and the shore. In combination with the stairway on the rear, but no less prominent facade of the building, the concrete structure anchors the building close to the lakeshore. This allegorizes the hybrid character of the building, being a functional active building on one side and a sculpture in the lake on the other. While the building is in use only during the rowing regattas, three weeks every summer, it usually remains closed and stands still on the reflecting water surface, transformed in an enigmatic sculpture-like house, with its shutters closed.

 

This metamorphosis taking place every year was the ambitious challenge in designing the finish tower. A architectural manifestation for this prominently situated finish tower in the picturesque landscape is necessary in order to find the balance between the practical functional and the sculptural-aesthetic requirements.

 

Via Europa Concorsi

— Comments

Please add your own comment